2013-års chiliodling
Det är dags att sätta igång med chiliodlingarna igen!
Yes! Många gamla favoriter får följa med på 2013 års odlingar men även några
nya. Det blir några olika Habanero som inte haft tidigare...het hetare hetast
;-) Man kan säga att detta år odlingsår går i Chinenses-tecken vad gäller
chili. De allra flesta ska vara i Glädjehuset men några jag ska även prova på
frilandsodling och krukodling.
Sweet Banana Capsicum
annuum
Hade den 2012, fick massor med frukt som vi åt som snackpaprika eller grillade. Sådd 13/1
Hade den 2012, fick massor med frukt som vi åt som snackpaprika eller grillade. Sådd 13/1
Espelette Capsicum
annuum
Espelette är från 1500-talet, från de baskiska provinserna i södra Frankrike.Har odlat den i flera år och kommer fortsätta med den. En mycket bra allround chili, min"huschili". Ska även prova den på friland i år... (2012 var inget chiliår på friland) Ekofrön och egna frön, ska se om det är någon skillnad då chili korsbefruktar sig lätt... Sådd 13/1
Espelette är från 1500-talet, från de baskiska provinserna i södra Frankrike.Har odlat den i flera år och kommer fortsätta med den. En mycket bra allround chili, min"huschili". Ska även prova den på friland i år... (2012 var inget chiliår på friland) Ekofrön och egna frön, ska se om det är någon skillnad då chili korsbefruktar sig lätt... Sådd 13/1
Monkeyface C.
annuum
En
gul favorit från förra året. Sådd 13/1
Padron, Capsicum annuum NY!
Ekofrö. Sådd
13/1
Peruvian Purple Capsicum annuum
Köpte planta förra året på trädgårdsmässa och jag har
tagit frön från den.
Sådd 6/1
Aji Crystal, Capsicum annuum NY!
Från Chile, konformade frukter på 7-8 cm, från ljust gröna till röda frukter, 90 dagar Sådd 7/1
Från Chile, konformade frukter på 7-8 cm, från ljust gröna till röda frukter, 90 dagar Sådd 7/1
Fishpepper, Capsicum annuum
Så fin planta, grönvita blad och små koniska frukter. Köpte planta på mässa och plantan gav bra skörd. Nu har jag köpt frön och ska så den själv. 80 dagar
Så fin planta, grönvita blad och små koniska frukter. Köpte planta på mässa och plantan gav bra skörd. Nu har jag köpt frön och ska så den själv. 80 dagar
Sådd 7/1
Lemon Drop, Capsicum baccatum
God och enkel att använda. Gula frukter lik hot lemon... är det samma?
(2012 gav den bra med frukt. Sår från egna frön med hopp om att ingen korsbefruktning har skett) Sådd 13/1
Lemon Drop, Capsicum baccatum
God och enkel att använda. Gula frukter lik hot lemon... är det samma?
(2012 gav den bra med frukt. Sår från egna frön med hopp om att ingen korsbefruktning har skett) Sådd 13/1
Hot Lemon, Capsicum baccatum
Ekofrön Gul med citrustoner.sådd 13/1
Mini Bonnet, Capsicum baccatum
Ljusröda frukter. Otroligt vacker planta, växer som ett litet träd och blir full av lite platta vågiga frukter kring 3-4cm. Behaglig hetta och en spännande smak som för tankarna till persika och aprikos. Denna är ett måste! Undrar om jag inte ska ha den i kruka? Sådd 13/1
pi 441551 Capsicum baccatum NY!
Sådd 2/2
Rain forest Capsicum baccatum NY!
Sådd 2/2
champion Capsicum baccatum NY!
Sådd 2/2
c05061 Capsicum baccatum NY!
Sådd 13/1
patricia Capsicum baccatum NY!
Sådd 2/2
Aji fantasy Capsicum
baccatum NY!
Sådd 2/2
Jamaican bell Capsicum baccatum
Sådd 2/2
Aji Roccotillo Capsicum
chinense
Sådde denna förra året och blev så himla nöjd så den
får följa med till årets odling. Tänker mig att detta är en perfekt
inläggningschili. Sådd 13/1
Orange Habanero, Capsicum
chinense NY!
Stark starkare starkast! 80-100 dagar Sådd 7/1
Stark starkare starkast! 80-100 dagar Sådd 7/1
Lemon Habanero, Capsicum chinense NY!
Gul frukt. Stark starkare starkast! 80-100 dagar Sådd 7/1
Chocolate Habanero, Capsicum
chinense NY!
Rödbrun frukt. Stark starkare starkast! 80-100 dagar
Rödbrun frukt. Stark starkare starkast! 80-100 dagar
Sådd 7/1
Trinidad Perfume, Capsicum
chinense NY!
Gul-oranga, likt habanero men utan hettan. 80-90 dagar
Gul-oranga, likt habanero men utan hettan. 80-90 dagar
Mycket spännande om det stämmer att den är fruktig och
fin men utan hetta...
Sådd 7/1
Sådd 7/1
Vit Habanero Capsicum
chinense NY!
Sådd 13/1
Rocotillo Capsicum
chinense
Undrar om det är "samma lika" som min Aji Roccotillo?
Bilden högst uppe med chilina till vänster. Sådd 13/1
Chocolate Scotch Bonnet Capsicum
chinense NY!
Sådd 13/1
Rocoto -gul Capsicum
pubescens
Googlade info: Odlas framförallt i Peru och Bolivia. Rocoto har ett tjock och saftigt fruktkött med rik smak. Frukten används till salsas och ceviches. I traditionell matlagning används den också puréad eller fylld. Prova också urgröpt rocoto, fylld med ost och gratinerad. Sådd 7/1
Peppino Ibrido F1
Googlade info: Odlas framförallt i Peru och Bolivia. Rocoto har ett tjock och saftigt fruktkött med rik smak. Frukten används till salsas och ceviches. I traditionell matlagning används den också puréad eller fylld. Prova också urgröpt rocoto, fylld med ost och gratinerad. Sådd 7/1
Peppino Ibrido F1
En chili som inte är stark och som
jag ska använda till att stuffa. Ni vet göra sånadära härliga chilisar med
ostfyllning. Från Italien. "Poco piccante"
(Hade två plantor 2012 och fick några frukter. De hade lite utsatt läge så jag vill prova den igen, god smak.) Sådd 13/1
(Hade två plantor 2012 och fick några frukter. De hade lite utsatt läge så jag vill prova den igen, god smak.) Sådd 13/1
Salladschili
En röd avlång chili från affärens kyldisk som var mild och passar i sallader. Tog frön, värt att pröva!
7 st Capsicum annuum
7+3
st Capsicum baccatum
8
st Capsicum chinense
1
st Capiscum pubescens
1 st hybrid
1 affärschili
1 affärschili